Ahad, 12 Julai 2015

BISKUT SEMPRIT LEMBUT

ASSALAMUALAIKUM WBT... DAN SALAM SEJAHTERA SEMUA... SALAM HARI MINGGU BUAT ANDA SEMUA.... 2 MALAM DAH KEJA MALAM AKHIRNYA.... HARI NI CUTI... YEAYYY.... HIHI.....

HARI NI NAK KONGSIKAN RESEPI BISKUT PULAK... BISKUT DAHLIA SUSU.... SAYA MULA RASA BISKUT NI PADA RAYA TAHUN 2011... KAT RUMAH MAKCIK SAYA.... SO... MUKA TAK RETI NAK MALU... SAYA MINTAKLA RESEPI NI KAT DIA.... SENANG JE....

BAHANNYA...

250G MENTEGA
250 SUSU MANIS
600G TEPUNG JAGUNG
BAHAN HIASAN CERI MERAH

CARANYA...

PUKUL SUSU MANIS BERSAMA MENTEGA HINGGA SEBATI.

MASUKKAN TEPUNG JAGUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT HINGGA TIDAK MELEKAT DI TANGAN...

DOH NI AGAK LEMBUT SEDIKIT... JANGAN MASUKKAN  TEPUNG LAGI JIKA ANDA RASA IANYA MASIH LEMBUT...

GUNAKAN ACUAN SEMPERIT... TEKAN DOH, BAKAR GUNA API ATAS BAWAH DENGAN SUHU 170.

JANGAN BAGI BISKUT SAMPAI HANGUS... BILA DAH NAMPAK DASARNYA KEKUNINGAN, ANGKAT DAN SEJUKKAN....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan