Ahad, 12 Julai 2015

KERANG MASAK KICAP

RESEPI NI SAYA BELAJAR DARI KAWAN SAYA.... SAYA SANGAT SUKA MAKAN KERANG... MASA BELAJAR KAT KL DULU HARI-HARI MAKAN KERANG... NASI LEMAK KERANG... FUH... SEDAP GILER.... WAKTU TU NASI LEMAK ORANG JUAL DENGAN HARGA SERINGGIT... SAVE JUGAK BUDGET... SELAIN DARIPADA KEENAKKANNYA.... TAPI HARI NI SAYA TAK SHARE NASI LEMAK KERANG TAU... SAYA SHARE KERANG MASAK KICAP...


BAHANNYA....

KERANG SEKILO
BAWANG MERAH 1 BIJI- HIRIS
BAWANG PUTIH SEULAS- HIRIS
HALIA- HIRIS
SERAI- HIRIS
CILI PADI- HIRIS
MINYAK UNTUK MENUMIS

CARANYA...

PANASKAN MINYAK, TUMIS BAHAN HIRIS TADI HINGGA NAIK BAU.

MASUKKAN KERANG DAN GAUL SEBATI

MASUKKAN AIR HINGGA MENUTUPI KERANG SAHAJA... JANGAN LEBIH PULAK...

TUTUP KUALI DENGAN PENUTUP, BIARKAN MENDIDIH.. KACAU SEKALI SEKALA.....

BILA SEMUA DAH RATA... MASUKKAN GARAM, GULA DAN BAHAN PERASA... BIARKAN SEBENTAR... BARULAH DITUTUP APINYA....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan