ASSALAMMUALAIKUM SEMUA.... DAN SALAM 1 MALAYSIA..... DIHARAP SEMUA SIHAT.... HARI GAWAI DAH MAKIN NAK DEKAT.... ENCIK HUBBY PUN DOK TANYA BILA NAK START BUAT KEK.... KATANYA, ORANG RUMAH PANJANG SUKA SANGAT DENGAN KEK YANG SAYA BUAT SEBAB MOIST.... KEMBANG HIDONG MENDENGARNYA..... HIHI...MESTILAH PANDAI... BINI DIA JUGAK KANNNN...... HEHEH.... K LA, NAK SHARE RESEPI WARISAN TURUN TEMURUN DARI MOYANG, NENEK N MAK SAYA PULAK KALI NI..... RESEPI DIA MUDAH SANGAT... TAK PERLU BAKAR BAGAI.... TAPI KEBANYAKKAN ORANG AKAN BAKAR BISKUT NI.... BILA SAYA CAKAP BISKUT SAYA TAK PERLU BAKAR ORANG AKAN SANGKAL DAKWAAN SAYA.... KATANYA RESEPI SAYA SALAH.... HRM... APE-APE JE LAH.... YANG PENTING SEDAP... YANG MENYANGKAL TADI PUN KATA SODAP.... TU LA... LEN KALI RASA DULU BARU KATA RESEPI ORANG SALAH KE TAK, LAIN ORANG LAIN LA CARANYA..... PANJANG PULAK CELOTEH HARI NI.... MEH SAYA TUNJUKKAN RESEPINYA.....
BAHAN
TEPUNG GANDUM 2 GELAS(250ML)
KACANG TANAH 2 GELAS( DIGORENG TANPA MINYAK, BUANG KULITNYA DAN KISAR HALUS)
MINYAK SAPI 2 SENDUK BESAR
GULA DIKISAR HALUS ( BIARKAN BANYAK UNTUK KITA GOLEK BISKUT)
CARANYA...
TEPUNG GANDUM KITA GORENG DALAM KUALI SEHINGGA ADA KEKUNINGAN SEDIKIT. TUTUP API. (GUNA API PERLAHAN)- JANGAN SAMPAI HANGUS ATAU BERKETUL.
MASUKKAN TEPUNG DALAM BESEN. CAMPURKAN SEKALI DENGAN KACANG TANAH YANG TELAH DIKISAR HALUS. GAUL SEBATI. KETEPIKAN.
CAIRKAN MINYAK SAPI. ( DIPANASKAN DALAM KUALI). MASUKKAN KEDALAM ADUNAN YANG BERISI TEPUNG DAN KACANG TANAH TADI. GAULKAN SEMUANYA SEMENTARA MASIH PANAS.( JIKA ADUNAN KERING CAIRKAN MINYAK SAPI LAGI SEHINGGA ADUNAN SENANG UNTUK DIGENTEL DAN JIKA TERLALU BASAH TAMBAHKAN TEPUNG -BIASANYA SAYA AKAN SEDIAKAN TEPUNG YANG DIGORENG LEBIH SUPAYA ADUNAN TIDAK SEJUK
PASTIKAN ADUNAN ANDA TIDAK TERLALU BASAH DAN TIDAK TERLALU KERING. UNTUK PERMULAAN, CUBA GENTEL SATU ADUNAN DULU. AMBIL SECUBIT ATAU SEBESAR IBU JARI ANDA. GENTEL. JIKA PECAH. TAMBAHKAN MINYAK SAPI LAGI. JIKA BASAH TAMBAHKAN TEPUNG... HARAP PEMBACA FAHAM... KALAU TAK FAHAM BOLEH TANYA K.... SETELAH SIAP DIGENTEL MASUKKAN KEDALAM GULA HALUS DAN PUSINGKAN PERMUKAANNYA AGAR SEMUA TERKENA GULA. ( MACAM BUAT KUIH DONAT TU.....
DAH BERGULA... MASUKKAN DALAM BEKAS. DAH BOLEH MAKAN.
SENANG DAN SIMPLE.... SELAMAT MENCUBA....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan