Sabtu, 16 Mei 2015

RESEPI SAMBAL BELACAN GORENG MELANAU

ASSALAMMUALAIKUM WBT....

SALAM HARI SABTU SEMUA.....

BANYAK JUGAK KES UNTUK KITORANG HARI NI.... SEMALAM PUNYA KES PUN SAMPAI TAK SEMPAT NAK DUDUK DIBUATNYA.... ISH ISH.... TAKPE LA... HARI NI SAYA JAGA KAUNTER.... BOLEHLAH MENCELAH SAT... HIHI....

HARI NI NAK BUAT RESEPI SAMBAL BELACAN GORENG. BAHAN-BAHANYA IALAH...

IKAN BILIS SEGENGGAM (CUCI DAN RENDAM)
BAWANG MERAH 3 BIJI
BAWANG PUTIH 2 ULAS
CILI PADI (IKUT SELERA)
BELACAN 1 SUDU KECIL
AIR ASAMJAWA 1 SUDU BESAR
MINYAK UNTUK MENUMIS
GULA 1 SUDU MAKAN

CARANYA.....

IKAN BILIS DITUMBUK ( TAK PAYAH HALUS SANGAT) KETEPIKAN

BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH DAN CILI PADI DITUMBUK

PANASKAN MINYAK. MASUKKAN IKAN BILIS YANG TELAH DITUMBUK TADI. GORENG HINGGA NAIK BAU ATAU HINGGA KEKUNINGAN.

MASUKKAN BAWANG YANG DITUMBUK. TUMIS HINGGA NAIK BAU

MASUKKAN BELACAN. TEKAN SEDIKIT SUPAYA HANCUR.

MASUKAN AIR ASAMJAWA TADI. GAUL HINGGA SEBATI

MASUKKAN GULA.

SIAP SEDIA UNTUK DIMAKAN BERSAMA BUAH MANGGA MUDA.....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan