Ahad, 10 Mei 2015

resepi ikan tenggiri masak kunyit

hai.... assalammualikum wbt.... 1st at all....
 SELAMAT HARI IBU..... KEPADA SEMUA IBU-IBU DI SERATA DUNIA NI....
HARI NI NAK KONGSIKAN RESEPI MAK SAYA.... MASAKAN KEGEMARAN DIA.... SEDAAP SANGAT..... JOM KITA CUBA TRY....

BAHAN-BAHAN...

BAWANG MERAH 2 BIJI
BAWANG PUTIH 2 ULAS
HALIA SEBESAR IBU JARI
KUNYIT SEBESAR IBU JARI
CILI PADI (IKUT CITARASA ANDA)
SERAI (DITITIK)
ASAMJAWA
GARAM DAN AJINOMOTO SECUKUP RASA
MINYAK UNTUK MENUMIS
IKAN TENGGIRI (POTONG)
AIR LEBIH KURANG 500ML

CARANYA....

BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, HALIA, KUNYIT DAN CILI PADI  DI TUMBUK HALUS.
PANASKAN MINYAK, MASUKKAN SERAI YANG TELAH DITITIK KEDALAM MINYAK YANG TELAH PANAS HINGGA NAIK BAU. TUMIS BAHAN YANG TELAH DITUMBUK TADI HINGGA PECAH MINYAK.
MASUKKAN AIR, BIAR HINGGA MENDIDIH.
MASUKKAN IKAN TENGGIRI YANG TELAH DIPOTONG. BIAR SEKETIKA.
MASUKKAN ASAMJAWA/ASAM KEPING DAN BAHAN PERASA. BIAR HINGGA IKAN MASAK/ MENDIDIH.. TUTUP API. BOLEHLAH DI NIKMATI DENGAN NASI PANAS...

SELAMAT MENCUBA...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan