Rabu, 27 Mei 2015

resepi ayam masak kicap sedap

assalamualaikum wbt.... salam 1 malaysia.... hari ni nak share resepi ayam pulak.... baru-baru ni member 1 bmc dulu mintak resepi ayam... sekarang ni dia kat hospital kapit... so kena belajar dari handphone je la... mulanya dia minta resepi kari ayam... tapi disebabkan saya bz sangat hari tu saya terlupa nak sharekan resepi kat dia.... saya keja pagi time tu... manakala dia nite off.... hrm... sori ya sarah...keesokan dia mintak lagi resepi ayam... dia nak yang simple tapi sedap... saya kata resepi ayam masak kicap simple nak tak? dia cakap boleh... asal ada kuah... saya pun share la... sekali encik hubby dia test.... fuh.... sedap sangat katanya.... so saya akan sharekan pada semua pembaca sekalian.... SELAMAT MENCUBA.....


RAMUANNYA...

AYAM (POTONG KECIL)
BAWANG MERAH
BAWANG PUTIH
BAWANG BESAR
CILI PADI
SERAI
HALIA
SANTAN
KERISIK
KICAP PEKAT (SAYA GUNA KICAP ABC)
KICAP MASIN (JANGAN BANYAK SANGAT ANGGARAN 2 SUDU MAKAN)
REMPAH TUMIS
GULA MERAH/ GULA MELAKA
SERBUK PERASA
MINYAK UNTUK MENUMIS

CARANYA...

BAWANG MERAH, PUTIH, BESAR, HALIA, CILI PADI,SERAI DAN HALIA DIKISAR HALUS. KETEPIKAN.

PANASKAN MINYAK. TUMIS REMPAH TUMIS HINGGA NAIK BAU. MASUKKAN BAHAN KISAR TUMIS HINGGA PECAH MINYAK.

MASUKKAN AYAM YANG DAH DIPOTONG TADI. GAUL SEBATI.

MASUKKAN KICAP PEKAT, KICAP MASIN, KERISIK, SANTAN DAN SEDIKIT AIR (ANGGARAN MENUTUPI AYAM)BIAR MENDIDIH.

BILA AYAM SUDAH MASAK, MASUKKAN GULA MERAH IKUT CITARASA ANDA DAN BAHAN PERASA. TUTUP API.

BOLEHLAH DIHIDANGKAN.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan