Selasa, 26 Mei 2015

RESEPI DAUN UBI MASAK LEMAK SEDAP

HAI SEMUA...........TENGAHARI TADI.... MOOD ELOK DATANG... MASAK BENDA PALING REMEH TAPI SEDAP.... MANA TAK REMEHNYA.... DAUN UBI NI KENA POTONG DULU, PASTU NAK KENA RAMAS DENGAN GARAM SAMPAI AIR HIJAU DIA BETUL- BETUL DAH KUAR DAN BIARKAN LEMBUT. PASTU KENA CUCI PULAK... BIARKAN AIR DIA SAMPAI KERING BARU LAH SEDAP.... HAI... APA BOLEH BUAT.... ORANG MELANAU NI MASAK MEMANG COMPLICATED... TAPI SEDAP....

BAHAN...

DAUN UBI YANG TELAH DI POTONG DAN DIRAMAS SAMPAI LEMBUT
BAWANG MERAH
BAWANG PUTIH
CILI PADI
IKAN BILIS
BELACAN 1 SUDU MAKAN( SAYA SUKA LETAK BELACAN BANYAK)
SANTAN
GARAM DAN AJINAMOTO
MINYAK UNTUK MENUMIS

CARANYA....

TUMBUK BAWANG, IKAN BILIS, CILI PADI DAN BELACAN.

PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN YANG DITUMBUK TADI... BIARKAN NAIK MINYAK.

MASUKKAN DAUN UBI, GAULKAN SAMPAI LEMBUT. MASUKKAN AIR BIAR HINGGA MENDIDIH.

MASUKKAN SANTAN, BIARKAN SEHINGGA DAUN UBI BENAR-BENAR LEMBUT.

PERASAKAN.

SIAP...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan