HAI...ASSALAMMUALAIKUM WBT... KEPADA SEMUA..... MASIH TAK TERLAMBAT LAGI RASANYA UNTUK MENGUCAPKAN SELAMAT HARI JURURAWAT KEPADA SEMUA JURURAWAT DI LUAR SANA..... HMMM.... HARI NI NAK KONGSIKAN SATU LAGI RESEPI YANG DI AJAR OLEH ATTENDANT SAYA SEWAKTU SAYA BEKERJA DI BMC.... SEDAP SANGAT... MOTHER IN LAW PUN SUKA.... HIHI... THANKS KAK LAURA.... BAHAN-BAHANNYA IALAH...
IKAN TONKOL DIPOTONG
TERUNG ASAM/ TERUNG IBAN
MINYAK MASAK UNTUK MENUMIS
BAWANG MERAH 2 BIJI
BAWANG PUTIH 3 ULAS
HALIA SEBESAR IBU JARI
SERAI DI TITIK
CILI PADI (IKUT SELERA)
AINAMOTO DAN GARAM SECUKUP RASA
CARANYA....
TUMBUK BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, HALIA DAN CILI PADI.
PANASKAN MINYAK, TUMIS BAHAN TUMBUK TADI BERSAMA SERAI SEHINGGA NAIK BAU....
MASUKKAN TERUNG ASAM YANG TELAH DIPOTONG NIPIS. MASUKKAN AIR 2 GELAS ATU MENGIKUT KESESUAIAN( BIAR TERUNG TERENDAM DALAM AIR) TUNGGU HINGGA MASAK.
MASUKKAN IKAN TONGKOL DAN BIAR HINGGA MASAK.
MASUKKAN AJINAMOTO DAN GARAM SECUKUP RASA....
SELAMAT MENCUBA......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan