Sabtu, 30 Mei 2015

resepi sushi melanau

ASSALAMUALAIKUM WBT.... SALAM SATU MALAYSIA.... MALAM NI ADALAH MALAM KEDUA NITE DUTY SAYA... NGANTUKNYA MATA NI... TAPI TAKPER... KITA LAYAN BLOG SAT... MALAM NI TADI ADA SATU SVD KAT OT... KELAM KABUT OT DIBUATNYA.... NASIB BAIK LA OK... ADA SENIOR YANG LEBIH BERPENGALAMAN.... ENCIK HUBBY PUN DAH PULANG UNTUK MENYAMBUT HARI GAWAI KAT RUMAH PANJANG... SERONOK SANGAT LE TU... LANGSUNG TAKDE CALL.... YE LA, JUMPA MEMBER-MEMBER YANG LAMA DAH TAK BALIK KAMPUNG... TAKPE LA... BAGI PELUANG KAT DIA... SIAN... DIA PUN LAMA JUGAK TAK BALIK RUMAH PANJANG DISEBABKAN SIBUK BEKERJA.... LOVE U ENCIK HUBBY... K LAH... SAYA NAK SHARE RESEPI SUSHI SARAWAK KAT PEMBACA SEMUA... SAJE JE BAGI TAJUK YANG HEBAT... SEBENARNYA... SUSHI YANG SAYA MAKSUDKAN ADALAH UMAI.. UMAI ADALAH MAKANAN TRADISIONAL ORANG MELANAU PADA KETIKA DAHULU... TETAPI SEKARANG TELAH DI MINATI OLEH SEMUA ORANG TERMASUK BUKAN ORANG SARAWAK... SAYA PANGGIL MAKANAN NI SUSHI SEBAB IKAN NYA TAK PERLU DIMASAK....MACAM SUSHI...HIHI....


BAHANNYA...

IKAN PIRANG/IKAN TENGGIRI (BUANG TULANG TENGAH DAN HIRIS NIPIS)
LIMAU (PERAH JUSNYA)
BAWANG BESAR (POTONG NIPIS)
LOBAK MASIN (POTONG NIPIS)
CILI PADI (HIRIS NIPIS)
GARAM DAN AJINAMOTO


CARANYA....

IKAN YANG TELAH DI HIRIS NIPIS DIMASUKAN KE DALAM BEKAS BESAR. MASUKKAN JUS LIMAU, BAWANG BESAR, LOBAK MASIN,CILI, GARAM DAN AJINAMOTO. GAUL SAMPAI SEBATI.... SIAP.....

P/S: UNTUK MENGELAKKAN IKAN YANG TELAH DICUCI BERSIH TADI MASIH BERAIR, JEMUR SEBENTAR IKAN YANG DIBUANG TULANG TADI BARULAH DIHIRIS NIPIS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan