SALAM 1 MALAYSIA SEMUA..... HARI NI SAYA MASAK KARI IKAN TONGKOL.... HRMMM... LAMA TAK MASAK KARI IKAN NI... IKAN FRESH BAPA TANGKAP... BAPA SAYA SUKA SANGAT TURUN KE LAUT WALAUPUN DIA PENAT... BAGI DIA LAUTAN ADALAH TEMPATNYA.... WALAUPUN DILARANG BANYAK KALI... TAPI DIA TETAP DEGIL... WALAUPUN KADANG-KADANG HASILNYA KOSONG..... KADANG- KADANG KESIAN GAK TENGOK DIA BALIK DARI LAUT... SAYA NAK TOLONG... DIA TAK BAGI PULAK.... HRM... HARAP BAPAK AKAN SIHAT SELALU... SAYA SAYANG BAPAK....
BAHAN
IKAN TONGKOL DI POTONG
MINYAK UNTUK MENUMIS
BAWANG MERAH 2 BIJI
BAWANG PUTIH 2 ULAS
HALIA
KUNYIT HIDUP
SERAI DITITIK
ASAMJAWA
SERBUK KARI
AJINAMOTO DAN GARAM SECUKUP RASA
CARANYA....
BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, HALIA, KUNYIT DITUMBUK. GAULKAN SERBUK KARI DAN ASAMJAWA BERSAMA
PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN TUMBUK TADI BERSAMA SERAI
MASUKKAN AIR DAN BIARKAN HINGGA MENDIDIH LALU MASUKKAN IKAN TADI.
MASUKKAN GARAM DAN BAHAN PERASA
BIAR SEHINGGA IKAN MASAK...
BOLEHLAH DIHIDANGKAN.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan