Khamis, 14 Mei 2015

RESEPI KARI IKAN TONGKOL

SALAM 1 MALAYSIA SEMUA..... HARI NI SAYA MASAK KARI IKAN TONGKOL.... HRMMM... LAMA TAK MASAK KARI IKAN NI... IKAN FRESH BAPA TANGKAP... BAPA SAYA SUKA SANGAT TURUN KE LAUT WALAUPUN DIA PENAT... BAGI DIA LAUTAN ADALAH TEMPATNYA.... WALAUPUN DILARANG BANYAK KALI... TAPI DIA TETAP DEGIL... WALAUPUN KADANG-KADANG HASILNYA KOSONG..... KADANG- KADANG KESIAN GAK TENGOK DIA BALIK DARI LAUT... SAYA NAK TOLONG... DIA TAK BAGI PULAK....  HRM... HARAP BAPAK AKAN SIHAT SELALU... SAYA SAYANG BAPAK.... 

BAHAN

IKAN TONGKOL DI POTONG
MINYAK UNTUK MENUMIS
BAWANG MERAH 2 BIJI
BAWANG PUTIH 2 ULAS
HALIA
KUNYIT HIDUP
SERAI DITITIK
ASAMJAWA
SERBUK KARI
AJINAMOTO DAN GARAM SECUKUP RASA

CARANYA....

BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, HALIA, KUNYIT DITUMBUK. GAULKAN SERBUK KARI DAN ASAMJAWA BERSAMA

PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN TUMBUK TADI BERSAMA SERAI

MASUKKAN AIR DAN BIARKAN HINGGA MENDIDIH LALU MASUKKAN IKAN TADI.

MASUKKAN GARAM DAN BAHAN PERASA

BIAR SEHINGGA IKAN MASAK...

BOLEHLAH DIHIDANGKAN.

 

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan