Ahad, 10 Mei 2015

RESEPI SAYUR CANGKUK MANIS

RESEPI SIMPLE KESUKAAN HUBBY SAYA....
MASA MULA-MULA KENAL DULU, SAYA TAK RETI MASAK NI... DIA CAKAP TAK SAMA DENGAN MAK DIA MASAK... WAKTU TU MAK DIA JARANG BALIK KE KAMPUNG... MENTUA WAKTU TU KEJA KAT ASAP. JAUH TU.... SO... WAKTU SAYA ADA KESEMPATAN BERTEMU MENTUA SAYA, SAYA BELAJAR LA RESEPI NI.... SAYA INGAT SUSAH SANGAT.... SEBAB SAYA BUAT MASUK MACAM-MACAM TETAP TAK SEDAP KAT ANAK TEKAK HUBBY SAYA NI.... PENING.... JOM LAYAN LA RESEPI MENTUA SAYA NI....

 BAHAN

SAYUR CANGKUK MANIS
MINYAK UNTUK MENUMIS
TELUR SEBIJI DIPUKUL
BAWANG PUTIH DIKETUK 
GARAM DAN AJINAMOTO SECUKUP RASA

CARANYA....

SAYUR CANGKUK MANIS TU KENA RAMAS SIKIT.
PANASKAN MIYAK. TUMIS BAWANG PUTIH HINGGA NAIK BAU.
MASUKKAN SAYUR CANGKUK MANIS TADI. GORENG HINGGA LAYU.
BUAT RUANG DI TENGAH KUALI, MASUKKAN TELUR DAN BIAR SEPARUH MASAK.
KEMUDIAN GAUL SEKALI DENGAN SAYUR TADI.
MASUKKAN GARAM DAN AJINAMOTO SECUKUP RASA. TUTUP API DAN BOLEHLA DINIKMATI DENGAN NASI PUTIH...

SELAMAT MENCUBA...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan